http://hegnerpunktnu.mamutweb.com

ZINKFRÄSAR

En zinkfräs användes för att foga samman trästycken på ett elegant sätt. Den mest kända formen är "sockerlådszinkning" Det är raka zinkar vi talar om i deta fall. Sen finns det sådana zinkar som användes till lådförstycken -"laxstjärtar" - och slutligen mer dekorativa zinkar.Här nedan hittar ni båda modellerna.

ZINKFRÄS ZFG 12S

Med zinkfräsen ZFG kan Ni göra fingerzinkar snabbt och enkelt ! Och inte nog med det - det blir en kvalitet utöver det vanliga ! Motorn monteras fast i chassiet och arbetsstycket hålles i ett glidstycke. Detta system gör att det är lätt att fräsa zinkar även för den som inte är van. Genom att man fräser zink för zink finns det ingen egentlig längdbegränsning på arbetsstycket. Att göra t.ex ett litermått - 10x10x10 cm kan gå på några minuter. Genom att man jobbar med belagda spiralskurna fräsar får man rena fina skär i homogent trä. Inträngningsdjup och delning ställes med respektive mikrometerskruvar.

ZFG 12S - levereras som komplett enhet med fräsmotor och frässats med 4-6-8-10 mm fräsar eller

ZFG 12 - utan motor och frässats. Fräsmotorer av måttligt omfång med 43 mm hals (Euronorm) passar.

 

Arbetsgång;

Som exempel tänker vi oss ett litermått - en liten låda med 1 dm sida. Dom fyra sidorna fräses 2 och 2. Man håller ihop bitarna och sätter ner dom bakom anhållet som på bilden Det finns ett anslag bakom kanten som man har som uppstyrning för delningen mellan zinkarna. Sen för man hela den röda delen från sig ( den flyter på glidstycken). Därefter flyttar man arbetsstycket ett steg åt höger. o.s.v. Det kan låta omständigt men går väldigt fort. Dom fyra ändarna fräses alltså i fyra arbetsmoment kan man säga. Till den kompletta ZFG 12S hör ett set med fyra spiralskurna fingerfräsar med 4,6,8 och 10 mm:s diameter. Man ställer in delningen på mikrometerskruv  på höger sida anheten och ställer in fräsdjupet med en mikrometerskruv i botten. Gör sen ett prov så man ser att djup och delning ligger rätt - sen är det bara att fräsa på. Man har här genom mikrometerjusteringarna möjlighet att bestämma om man vill ha en tät zinkning eller en lite lösare - kanske ska man ha zinkningen som ett gångjärn. Zinklängden är i princip obegränsad.

 

 LEIGH ZINKFRÄSUTRUSTNING

Ovan syns ett aggregat för avancerad zinkning där man kan göra de mest avancerade former av zinkar, med tonvikt på "former".

 som denna t.ex "Björnöron"

Vi har inte material framme att presentera allt här så skicka ett mail på adressen nedan med postadress så kommer det material !